A köles (Föld/Víz/semleges), az egyik legtáplálóbb gabonaféle, erősíti a lép-hasnyálmirigy és a veseműködés funkcióit. A köles az öt elem szerint a Fém és a Fa elemet tartja ellenőrzése alatt. Finom köret készíthető belőle bármilyen zöldségétellel, szósszal. A finom köles titka, hogy nagyon sok vízzel kell főzni, mert legalább a négyszeresére megduzzad, mivel ha kevés a víz, akkor nem fakad ki, hiába főzzük sokáig.

 

Egyszerű köleskása 

Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 4 csésze víz, 1 mk tengeri só (Víz/melegítő),

Elkészítése: Egy csésze köleshez négy csésze vizet kell adni. Nagyon kis lángon főzzük 30 percig, nem kell kevergetni. Ízesíthetjük különböző zöldségekkel vagy gyümölcsökkel, lekvárral, dióval, darált mákkal, mézzel.

 

Hagymás köleskása

Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 4 csésze víz, 2 fej vöröshagyma (Fém/frissítő), 1 mk tengeri só (Víz/melegítő), 1 ek olívaolaj (Föld/frissítő),

Elkészítése: A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a jól megmosott, lecsurgatott kölest. Állandóan kevergetve pár percig dinszteljük, majd ráöntjük a forró vizet, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, levesszük a fedőt, és még egy darabig főzzük, így nem lesz ragadós a kása. Melegen, párolt zöldséggel fogyasszuk.

 

Zöldséges köles

Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 3 csésze víz, 2 szál sárgarépa (Föld/Víz/ semleges), 1 cukkini (Föld/semleges), 2 zöldpaprika (Föld/melegítő), 1 kaliforniai paprika (Föld/melegítő), 1 fej lilahagyma (Fém/frissítő), 3 ek olívaolaj (Föld/frissítő), 1 gerezd fokhagyma (Fém/frissítő), 1 csipet őrölt köménymag (Föld/forrósító),

Elkészítése: A sárgarépát és a hagymát olajon megpároljuk, hozzákeverjük a paprikát, cukkinit, ízesítjük, majd tovább pároljuk. A kölest háromszoros vízben, 10 perc alatt fedő alatt puhára főzzük, majd hozzáadjuk a párolt zöldségeket és még 10 percig hagyjuk állni. Ha a köles beszívta a szaftot, akkor belekeverjük szétnyomott fokhagymát. 

 

Zöldséges köles

Hozzávalók: 0,5 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 2 fej vöröshagyma (Fém/frissítő), 1 zöldpaprika (Föld/melegítő), 1 cukkini (Föld/semleges), 1 padlizsán (Víz/melegítő), 3 ek olívaolaj (Föld/frissítő), 1 kk tengeri só (Víz/melegítő), 1 mk borsikafű (Fém/semleges), 6 gerezd fokhagyma (Fém/frissítő), 1 mk kakukkfű (Fém/melegítő), 1 babérlevél (Tűz/Fém/melegítő),

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a kockára vágott zöldségeket, fűszereket, megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a külön megfőtt kölest, elkeverjük, és fedő alatt hagyjuk az ízeket összeérni. Tálalás előtt hozzáadjuk az áttört fokhagymát.

  

Mediterrán köles

 Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 1 fej vöröshagyma (Fém/frissítő), 1 ek olívaolaj (Föld/frissítő), 1 szál sárgarépa (Föld/Víz/semleges), 1 padlizsán (Víz/melegítő), 6 gerezd fokhagyma (Fém/frissítő), 1 cukkini (Föld/semleges), 4 csésze víz,

Elkészítése: A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, utána a padlizsán kockákat, a zúzott fokhagymát, végül a felkockázott cukkinit. Pár percig pirítjuk, fűszerezzük, ezután hozzáadjuk a beáztatott kölest és még 20 percig pároljuk.

 

Zöldborsós köles

Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 4 csésze víz, 25 dk zöldborsó (Föld/frissítő), 1 ek olívaolaj (Föld/frissítő), 1 ek petrezselyemzöld (Fa/semleges), 1 mk tengeri só (Víz/ melegítő),

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk a kölest, felöntjük négyszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, zöldborsót, majd fedő alatt, időnként megkeverve megfőzzük.

 
Zöldséges köles gombával

Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 3 csésze víz, 1 fej vöröshagyma (Fém/frissítő), 2 szál sárgarépa (Föld/Víz/semleges), 1 kaliforniai paprika (Föld/melegítő), 2 paradicsom (Fa/hűtő), 10 dk gomba (Föld/hűtő), 2 ek olívaolaj (Föld/frissítő), 2 gerezd fokhagyma (Fém/frissítő), 1 mk tengeri só (Víz/melegítő), csipet őrölt bors (Fém/melegítő), 1 mk majoránna (Tűz/melegítő), curry (Fém/forrósító), chili(Fém/forrósító),

Elkészítése: Az olajban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, paradicsomot, paprikát, gombát, megfűszerezzük, és félig megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a kölest, átforgatjuk, és apránként hozzáöntjük az ízesített vizet, közben folyamatosan kevergetjük. Ha már majdnem elfőtte a levét, belereszeljük a fokhagymát, és fedő alatt fogyasztásig pihentetjük.

  

Céklás köles

Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 4 csésze víz, 1 fej cékla (Víz/melegítő), fűszeres olaj (Föld/frissítő),

Elkészítése: A kölest megfőzzük, amikor a köles elkészült és kihűlt, akkor fűszeres olajjal és a lereszelt céklával összekeverjük.

 

 Köles pikáns szószban

 Hozzávalók: 1 csésze köles (Föld/Víz/semleges), 4 csésze víz, 1 fej vöröshagyma (Fém/ frissítő), 1 gerezd fokhagyma (Fém/frissítő), 1 paprika (Föld/melegítő), 1 zeller (Tűz/Fém/ semleges), 1 cukkini (Föld/semleges), 2 kk olívaolaj (Föld/frissítő), 1 leveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld (Fa/semleges), 1 snidling (Fém/melegítő), 1 ek mentalevél (Fém/hűtő), 1,5 dl natúr joghurt (Fa/hűtő), 1 csipet kömény (Föld/forrósító), 1 csipet tengeri só (Víz/ melegítő), 1 csipet bors (Fém/melegítő), 1 ek darált mogyoró (Fém/melegítő),

Elkészítése: A kölest pár percre áztatjuk, majd a beáztatott vízzel együtt 10 percig főzzük. A hagymát, paprikát, cukkinit, zellert és a fokhagymát az olajban megpirítjuk, majd felengedjük a zöldséglével. A joghurtba belekeverjük az összevágott petrezselymet, snidlinget, mentalevelet, majd sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük, majd ezt a joghurtos öntetet a párolt zöldségekhez, amit aztán a megfőtt köleshez adunk, és végül megszórjuk az egészet a mogyoróval.